Introductie pastor Fons Litjens

In de maanden januari, februari en maart 2024 ga ik op verzoek van de Stichting Rooms-Katholiek Luchthavenpastoraat Schiphol pater Gerard Timmermans vervangen; het betreft alleen de begeleiding van passagiers, op donderdag en vrijdag.

In 2021 ben ik als pastor met emeritaat gegaan, na bijna veertig jaren in Rooms-Katholieke parochies gewerkt te hebben: in Sittard, Hoofddorp, Amsterdam-Buitenveldert en de laatste 14 jaren in Vijfhuizen, Halfweg-Zwanenburg, Haarlemmerliede en Spaarndam. In 2007 ben ik voor het bisdom Haarlem-Amsterdam tot diaken gewijd; dit ambt staat open voor gehuwde mannen, helaas nog niet voor vrouwen. Met veel dankbaarheid heb ik bij mijn afscheid teruggekeken op al die jaren.

Na mijn pensionering wilde ik graag vrijwilligerswerk doen, maar dan in een andere context dan die van de parochie. Daarom meldde ik mij als vrijwilliger voor het Meditation Centre op Schiphol. Ik vind het fijn om gastheer te zijn op een stille plek, waar mensen bidden, stil zijn, mediteren of vragen om een gesprek. Verder studeer ik graag en ben ik gestart met een promotieonderzoek naar de relatie tussen de psalmen en beeldende kunst.

Geboren en getogen ben ik in het katholieke Maastricht, maar nu precies de helft van mijn leven leef en werk ik in Noord-Holland. Ik ben getrouwd met Fieke Klaver en wij wonen in Haarlem. Wij zijn ouders van twee volwassen zonen en grootouders van een kleinzoontje. Schiphol is de poort naar de hele wereld en op deze plek hoop ik in de komende drie maanden, met mijn ervaring en met wat ik in huis heb, als pastor beschikbaar te kunnen zijn voor mensen in nood. In een team met twee ervaren collega’s, Marieke Meiring en Mark Hafkenscheid, moet dat gaan lukken. ‘Es God bleef’, zeggen ze in mijn geboortestad.