Stichting VALK staat bekend om het bieden van therapie aan mensen met vliegangst

Maar zij doen veel meer. Dit bleek uit de inleiding die Directeur Bestuurder / GZ-psycholoog Kelly Pex onlangs heeft gehouden voor de vrijwilligers en pastores van het Luchthavenpastoraat. VALK staat voor Vlieg Angstbestrijding Leidse universiteit KLM. De Stichting bestaat sinds 1 februari 1990. Eén van de wetenschappelijke uitgangspunten is dat vliegangst altijd een uiting is van een andere angst. Daarmee vervalt het argument dat vliegangst een luxeprobleem is. Er is altijd een andere angst mee verbonden, bijvoorbeeld controledrang, trauma, een gegeneraliseerde angststoornis (piekeren), claustrofobie en meer. Angst is dus nooit een luxeprobleem, aldus VALK. 

Angst is een normale, gezonde emotie en heeft ook zijn functie. Deze emotie ontkennen helpt niet, maar soms gaan je interpretaties erg op hol en is het goed om je gedachten en overtuigingen te bevragen. Stap voor stap wordt de cliënt geholpen om met de angst te kunnen omgaan. In een van de laatste sessies komt indien nodig pas de vliegangst aan bod. Er is een hoog slagingspercentage van de behandelingen. 

De vrijwilligers kregen praktische tips over wat je beter en wel en niet kunt doen in de ontmoeting met een vliegangstige passagier. Het was een heel waardevolle ochtend! Er is een ontspanningsoefening van VALK beschikbaar op Spotify en er is ook een app in de maak.

Drs. Kelly Pex, Directeur Bestuurder en GZ-psycholoog bij VALK

Geef een reactie